Konular
Hosting paketinizde kayıtlı olan ana domain değişikliği yapıldıktan sonra, wordpress alt yapısında link değişimi yapılmadığında, eski alan adınıza yönlenir ve web siteniz çalışmayabilir. Bu durumun kaynak sebebi, wordpress yazılımı kurulurken bütün çalışmaların ana domain altında toplanmasıdır. Ana domain değişikliği yaptıktan sonra, wordpress yönetim panelinden de alan adı değişikliği yapılmalıdır. WordPress yazılımızın alan adını değiştirebilmek için aşağıdaki adımları takip ediniz.
WordPress Panelden Alan Adı Değişikliği
WordPress Panel Üzerinden Alan Adı Değiştirmek
Adım 1 – Admin Girişi
WordPress admin panelinize giriş yapınız. (Admin paneline giriş yaparken yönlendirme sorunu yaşarsanız, veritabanı üzerinden alan adı değiştirme adımlarını uygulayınız.)
Admin panelinde bulunan sol menüden, Ayarlar
> Genel
sekmesine tıklayınız.
Adım 2 – Yeni Alan Adı
Açılan sayfa, web sitenizin genel bağlantı ayarlarının görüntülendiği bölümdür. Bu sayfada alan adınızın göründüğü kutucukları yeni alan adınız ile değiştirip kaydetmeniz yeterli olacaktır.
Veritabanı ile WordPress Alan Adı Değişikliği
phpMyAdmin Veritabanı İle WordPress Alan Adı Değiştirmek
Adım 1 – Müşteri Girişi
Müşteri panelinize giriş yaparak Hosting hizmet yönetiminize giriş yapınız.
Adım 2 – cPanel’e Bağlan
Hosting hizmet yönetiminizde bulunan sol menüden, cPanel’e Bağlan
sekmesine tıklayınız.
Adım 3 – phpMyAdmin
cPanel yönetim sayfasına giriş yaptıktan sonra, Veritabanları kategorisinin altında bulunan phpMyAdmin seçeneğine tıklayınız.
Adım 4 – Options Tablosu
phpMyAdmin yönetiminde bulunan sol menüde aktif olan veritabanlarınız sıralanmaktadır. Bu kısımda wordpress yazılımının kurulu olduğu veritabanına tıklayarak alt sekmede açılan kategorilerden “wpwt_options” seçeneğine tıklayınız.
Adım 5 – Yeni Alan Adı
Açılan sayfada veritabanınızın “wpwt_options” tablosunun içeriği görünmektedir. Bu sayfada, site url
ve home
satırlarında bulunan alan adlarını yenialan adınız ile değiştirmeniz gerekmektedir. ( Tabloda görülen alan adlarına çift tıklayarak düzenleyebilirsiniz.)
Bilgilendirme
Bu değişikliği yaptıktan sonra eklediğiniz yazılar veya yazı içeriklerinde ki linkler değişim göstermeyebilir. Eski alan adına yönlenip yazılarda hata alabilirsiniz. Bu sorun için genel olarak tüm sorguları değiştirmek için SQL komutu kullanmanız gerekir. Bu işlemleri yapmadan önce kesinlikle veritabanı yedeğini almayı unutmayınız.
SQL Sorgusu İle Toplu Alan Adı Değişikliği
SQL Sorgusu İle Alan Adı Değişikliği
Adım 1 – PhpMyAdmin
PHPMYADMİN veritabanı yönetimine girdiğinizde işlem yapacağınız veritabanına tıklayınız. Ardından üst tarafta bulunan SQL
sekmesine tıklayınız.
Adım 2 – Sorgu Girişi
SQL sorgu sayfasında aşağıda belirtitğimiz kodları yazdıktan sonra sağ altta bulunan GİT
butonuna tıklayarak değişiklik işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
SQL sorgusunda eski alan adı ve yeni alan adı kısımları kırmızı renk ile belirtilmiştir. Bu kısımda dikkat etmeniz gereken kısım tablo ön ekleridir. UPDATE
satırından sonra yazan “wpp6_options” ismi tablo ismi ile aynıdır. WordPress kurulumu gerçekleştirirken her hangi bir ön ek belirlemediyseniz eğer, wp_options
olarak tablo adı belirlenecektir. Unutmayınız bu SQL sorgusunu kendi tablolarınıza göre düzenlemeniz gerekmektedir.
Dikkat
Bu işlemi gerçekleştirmeden önce yedeklerinizi almayı unutmayınız!
SQL sorgusu aşağıda belirtilmiştir. Değiştirmeniz gereken alanlar belirginleştirilmiştir.
UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value, 'http://eskialanadi', 'http://yenialanadi') WHERE option_name = 'home' OR option_name = 'siteurl'; UPDATE wp_posts SET guid = replace(guid, 'http://eskialanadi','http://yenialanadi'); UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, 'http://eskialanadi', 'http://yenialanadi'); UPDATE wp_postmeta SET meta_value = replace(meta_value,'http://eskialanadi','http://yenialanadi');