Bilgilendirme
Bu dökümantasyon  cPanel Bireysel Hosting paketlerimiz için geçerlidir. Diğer ürünlerde farklılık arz edebilir.

Yazılım Desteğimiz Bulunmamaktadır.
Bu dökümanlar sadece sizlere yardımcı rehber olması için hazırlanmaktadır. Tasarım ve Yazılım konusunda desteğimiz bulunmamaktadır.

Web sitesinde yaşanabilecek sık hatalardan biri 500 INTERNAL SERVER ERROR hatasıdır. Bu hata sıkça karşılaşılan hatalardan biridir. 404 hatalarının sebebi genellikle kalıcı bağlantı ayarları bozulmuş olabiliyor. 404 hatasından farklı olarak, 500 hatasının tam olarak nereden kaynaklandığını belirlemek kolay değildir.

500 Internal Server Error hatasına neden olan en yayın nedenler, bozulmuş .htaccess dosyaları ,hatalı dosya izinleri, zaman aşımları, uyumsuz php sürümleri veya WordPress güncellemeleridir. Bu hata ile ilgili sadece bu sebepler değil arka planda birçok sebep daha bu hatayı meydana getirebilir. Bu nedenle, hatanın ana kaynağını bulmak için daha derin yapılara girmeniz gerekecektir. WordPress 500 Internal Server Error hatalarını çözüme ulaştırmak için en son yapılan işlemleri geri almaktır. Örnek olarak en son bir eklenti kurduğunuzda bu hatayı yaşadıysanız eğer bu eklentiyi kaldırıp tekrardan giriş yapmayı deneyebilirsiniz.

Çözüm adımlarını takip ederek 500 Interval Server Error hatasının kaynağını bulabilir ve sorununuzu düzeltebilirsiniz.

Yedek Almayı Unutmayınız!
Bu işlemleri gerçekleştirmeden önce yedeklerinizi almayı unutmayınız.

WordPress Eklenti ve Tema Kontrolü

Web sitesinde bazı durumlarda, eklentileri veya temaları yükledikten veya güncelleştirdikten sonra bazı hatalarla karşılaşabilirsiniz. Hangi WordPress eklentisinden kaynaklandığını veya hangi tema bu soruna sebep olduğuna dair bir fikriniz var ise, bu eklentiyi veya temayı devre dışı bırakmanız veya default ayarlarını tekrardan yüklemenizi öneririz.

Eklenti kurulumundan veya güncellemesinden sonra kaynaklı oluşan hata

Bir eklenti kurduktan sonra veya güncelleme yaptıktan sonra web sitenizde 500 Interval Server Error hatası aldıysanız, eklentiyi devre dışı bırakarak veya kaldırarak düzeltebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmenin 2 adet yolu vardır.

  • WordPress yönetici panelinden eklentileri devre dışı bırakma ve silme işlemi

( WordPress kontrol panelinize giriş yapamamanız durumunda, kaldırma işlemlerini Filezilla ile bağlantı kurup yapabilirsiniz.)

En Son Yüklenen Eklentileri Devre Dışı Bırakmak

Yeni kurulum yaptığınız veya yeni güncelleme alan eklentiler bazen sürüm uyumsuzluğundan dolayı hatalara sebep olmaktadır. Beyaz sayfa hatası genel olarak eklenti bazlı sorunlarda en çok rastlanan hatalardan biridir. Aşağıdaki adımları izleyerek eklentilerinizi devre dışı bıraktığınızda hatanın %80 olasılıkla çözülecektir. Eğer çözülmez ise diğer adımlarımızı inceleyebilirsiniz.

Adım 1 – FTP Girişi

Filezilla programı ile FTP girişi yapınız. ( FTP girişi için bilgilerinizi bilmiyorsanız eğer,  FileZilla ile FTP Hesabına Bağlanma adlı dökümanımızı inceleyebilirsiniz.

FTP bağlantısı kurduktan sonra Public_html > wp-content klasörüne giriş yapınız.

Lütfen Okuyunuz!
Plugins klasörü wordpress’te olan bütün eklentilerin toplandığı bölümdür. Bu alanı tamamen devre dışı bıraktığınızda eğer sorun çözülüyorsa, içeriğinde bulunan eklentileri tek tek ismini değiştirerek hangisi olduğunu bulmalısınız.

Adım 2 – Yeniden Adlandır

Plugins dosyasına sağ tıklayarak Yeniden Adlandır diyerek sonuna bir harf veya rakam koyunuz.

Web Sitenizi Kontrol Edebilirsiniz.
Klasör adının değişikliğini gerçekleştirdikten sonra web sitenizi kontrol edebilirsiniz. Eğer sorun çözülmedi ise diğer adımlarımızı inceleyebilirsiniz.

.htaccess Dosyasının Kontrolü

Genel olarak 500 internal server error hatalarını ortaya çıkaran bir diğer unsur .htaccess dosyasıdır. Bu dosyayı kontrol edip içerikte her hangi bir  bozulma veya yanlış bir yapılandırma olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunun en basit yolu ise htaccess dosyasının yedeğini alıp yeniden bir htaccess dosyası oluşturmaktadır.

  • Hosting paketinizin yönetim paneli olan cPanel’e bağlantı kurup,
    dosya yöneticisine giriş yapınız.
  • WordPress yazılımının kurulu olduğu klasöre giriş yapınız. ( Ana siteniz ise public_html klasörüdür)
  • Burada bulunan .htaccess dosyasını sağ tıklayıp yeniden adlandır diyerek, .htaccess1 olarak değiştiriniz.
  • Ardından aynı alanda sağ tıklayıp yeni bir .htaccess dosyası oluşturunuz.
  • Yeni oluşturduğunuz dosyaya sağ tıklayarak Düzenle sekmesine tıklayınız. Aşağıdaki kodu yapıştırıp kaydediniz.
# BEGIN WordPress

<IfModule mod_rewrite.c>

RewriteEngine On

RewriteBase /

RewriteRule ^index\.php$ - [L]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

RewriteRule . /index.php [L]

</IfModule>

# END WordPress

Yeni oluşturulan htaccess dosyası ile web sitesine tekrardan bağlantı sağlayınız. Eğer aynı hataları alıyorsanız eski htaccess dosyasının ismini değiştirerek tekrardan devreye alabilirsiniz.

WordPress Hata Günlüğünü Aktif Hale Getirme

Beyaz sayfa hatası veya 500 internal server error hatalarında hata günlüğünü aktifleştirerek neyden kaynaklandığını bulmanız daha kolay olabilir. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Public_html klasörünüze giriş yaparak wp-config.php dosyasını sağ tıklayarak düzenle kısmına tıklayınız.
  • Açılan düzenleme sayfasında aşağıdaki kodu aratınız.
define('WP_DEBUG', false);
  • Bu kod yapısında yazan False kısmını True olarak değiştiriniz ve kaydedip kapatınız.

Tekrardan web sitenizi ziyaret ettiğinizde hata içeriğinin gözükmesi gerekir. Eğer her hangi bir hata bulunmuyor ise diğer çözüm adımlarına devam edebilirsiniz.

WordPress Yedeklerden Geri Dönmek

Geçmişe dair yedekleriniz elinizde bulunuyor ise eski yedeklerinizi atarak sorunu atlatabilirsiniz. Eğer elinizde  yakın bir tarihin veya hiç yedek bulunmuyor ise teknik ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu konu ile ilgili eğer bir çözüm üretemediyseniz teknik ekibimiz ile iletişime geçiniz. Müşteri panelinizden destek talebi gönderebilir veya destek@turhost.com adresine mail iletebilirsiniz.

WordPress Yeniden Yükleme

Sitenizde eğer bir yedek bulunmuyor ve sizler için yeniden kurulması daha iyi olacağını düşünüyorsanız en iyi çözümlerden biridir. Tamamen wordpress sayfanızı yeniden kurulum yaparak sorunsuz bir şekilde yeniden kurulum yapabilirsiniz.

Eğer kurulum adımlarından sonra sıra sıra tema yüklemesi ve eklenti aktifleştirmesini yapabilirseniz sorunun nereden kaynaklandığını görebilir ve onun için bir çözüm üretebilirsiniz.

Bu konu ile ilgili eğer bir çözüm üretemediyseniz teknik ekibimiz ile iletişime geçiniz. Müşteri panelinizden destek talebi gönderebilir veya destek@turhost.com adresine mail iletebilirsiniz.