Konular
LiteSpeed Cache Eklentisi, gelişmiş önbellek yönetimi ve optimizasyon özellikleri ile web sitenizdeki performans sorunlarını tek bir panelden çözümleyebilirsiniz. LiteSpeed tarafından yapılan cache eklentisi wordpress tarafında bir çok kullanıcı tarafından kullanılmaktadır. Cache eklentileri arasında en basit kullanıma sahip yönetimi ile web sitelerinde yarattığı etki büyük ölçüde farkedilmektedir.
Eklentinin kendi içerisinde barındırdığı resim optimizasyon eklentisi ile birlikte daha hızlı bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Saatlik kredi tanımlaması yapan ve resimleri %80 oranında küçültebilen bir yapıya sahiptir. LiteSpeed Cache
boyut anlamında sadece CSS,JS gibi dosyaları değil JPG,PNG gibi bir çok resim uzantısınıda en iyi şekilde küçültmektedir.
LiteSpeed cache eklentisi kullandığınız temaya göre ayarları değişiklik gösterebilmektedir. Bu ayarları standart düzeyde ama web sitesinde %90 oranında etkisini gösteren bir optimizasyon ayarı önereceğiz. Bu ayarları yapmadan önce yedeklerinizi her ihtimale karşı almanızı öneririz. Her hangi bir tehlikesi olmamasına rağmen tasarımsal farklılıklarda veya özel yapılarda değişiklik gösterebilir.
LiteSpeed cache eklentisini kurmak için blog sayfamızda yayınladığımız LiteSpeed Cache Eklentisi ile WordPress Siteleriniz Çok Daha Hızlı!” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bu eklentinin en etkili optimizasyon ayarlarını sizlere aktaracağız. İşlemlere başlamadan önce eklentinin kurulu olduğundan emin olunuz.
LiteSpeed Cache Önerilen Ayarlar
Öneride bulunacağımız bu ayarların hepsini web sitenize uyguladığınızda olumlu derecede etki alabilirsiniz.
Adım 1 – LiteSpeed Ayarlar
LiteSpeed kurulumunu yaptıktan sonra sol bölümdeki menüdenLiteSpeed Cache > Page Optimization
kısmına giriş yapınız.
Adım 2 – CSS Minify
Sayfa bazlı cache işlemlerine öncelikle CSS Ayarları
kategorisi altından sadeceCSS Küçült
sekmesini ON
olarak işaretleyiniz.
Adım 3 – JS Minify
JS Setting alanında görsellerde göründüğü gibi JS'yi Küçült
ve Gecikmeli Yükle - Ertelendi
seçeneklerini Açık
olarak işaretleyiniz.
Adım 4 – Optimizasyon
HTML Ayarları
kategorisi altında bulunan ayarları aşağıdaki görselde kırmızı işaretli alanları Açık
yapınız.
Adım 5 – Lazy Load
Lazy Load temadan temaya değişkenlik gösteren bir yapıdır. Bazı temalarda yavaşlığa sebep olurken bazı durumlarda performansı arttırabilmektedir. Bu yüzden bu alanı deneyebilir ve performansta veya site tarafında bir hataya sebebiyet verir ise deaktif tutmanızı tavsiye ederiz.
Sayfa açılışlarında görsellerin daha hızlı bir şekilde gelmesi için aktif edilen bir ayardır. Ortam Ayarları
kategorisi altından Görselleri Geç Yükle
ayarını ON
olarak düzenleyiniz ve kayıt ediniz.
LiteSpeed Cache Database Optimizasyonu
Adım 1 – Database Cache
Sol menüden LiteSpeed Cache > Database
sekmesine giriş yapınız.
Adım 2 – Database Convert
Bu ekranda database bazlı optimizasyon gerçekleştirilebilmektedir. Bu veritabanından çekilen bilgilerin daha hızlı olması için gerçekleştirilen bir işlemdir. Database tablolarını InnoDB olarak düzenlemeniz çekilen verilerde hız tarafında fark edilecektir.
Aşağıdaki görselde ki gibi convert edilmesi gereken tablolar görünecektir. Tabloların sağ tarafında Convert To InnoDB
butonuna tıklayınız. Bu şekilde tablolar otomatikInnoDB
olarak convert olacaktır.
Litespeed Cache Browser Cache
Adım 1 – Cache Ayarları
Browser bazlı cache ayarlarını açmak için wordpress sol menüsündenLitespeed Cache > Cache
sekmesine giriş yapınız.
Adım 2 – Browser Ayarları
Açılan cache sayfasında Browser
kategorisine giriş yapınız ve Browser Cache
ayarını ON
olarak işaretleyiniz ve Save Changes
ile kayıt ediniz.
Bu ayarları gerçekleştirdikten sonra sitenizin hız testini yapabilirsiniz. Web site hız testini nasıl yapacağınız hakkında bilgi almak için hazırladığımız “Site Hızı Nedir?” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Hosting paketlerimizde WordPress kurulumu sonrası LiteSpeed Cache eklentisini aktif olarak gelecektir. Bu dökümanda ki ayarları yapmanız durumunda hız tarafında fark olacaktır. Ancak bir soruna sebebiyet vermesi durumunda teknik destek ekibimizle iletişime geçebilir veya temaya uygun farklı bir cache eklentisi kullanmanızı tavsiye ederiz.