İnternet dünyasında, bir web sitesine sahipseniz bu tip hatalarla ara ara karşılaşıyorsunuzdur. Bu yaşanılan duruma genel olarak  HTTP durum kodları  denir. Örnek verecek olursak: 403 forbidden, 404 not found , 503 ,500 gibi. Her bir durum kodunun kendine özgü önerileri ve çözüm yöntemleri vardır. Http 500 internal server hatası da bu durum kod hatalarından biridir. Hızlı çözüm önerisi sunmak için sizlere http 500 nedir? neden görüntülenir açıklayalım:

“http 500 Internal Server Error” Hatasının Nedenleri

500 Internal Server Error” hatasının nedenlerinden birkaçı şu şekilde sıralanabilir:

  • Geçersiz dosya isimleri.
  • Dosyaların herkes tarafından yazılabilir olması. PHP dosyalalarında en yaygın sorundur. Normal durumlarda PHP dosyalarının izinleri 775’ten büyük olmamalıdır. Ana dizinlerin ve klasörlerin izinleri de doğru şekilde ayarlanmalıdır.
  • İçerik yönetim sistemlerinin (WordPress, Joomla vb.), forumların, blogların vb. uygulamaların manuel kurulumu sonrasında dosya izinlerinin geçersiz şekilde yapılandırılması.
  • .htaccess dosyasının yanlış yapılandırılması.
  • Uygulamalarda ve yazılımlardaki yanlış komutlar veya kodlama hataları.

 HTTP 500 Hatası Nasıl Tespit Edilir?

Bunun için cPanel kontrol panelinize giriş yapınız, "Metrik" başlığı altındaki
Hatalar simgesine tıklayın.

Eğer bir PHP dosyasının izinleri herkes tarafından yazılabilir (writeable by the world) olarak belirlenmiş  ise bu durum “500 Internal Server Error” (500 Dahili Sunucu Hatası) görüntülenmesine neden olacaktır.

Bu durumda Hata Kaydı kayıtlarında şuna benzer bir kayıt görüntülenecektir:

[2015-04-24 09:22:34.235] [error] [client 174.77.92.170] SoftException in Application.cpp:264: File "/home/username/public_html/concrete/index.php" is writeable by others

Bu durumun düzeltilmesi için index.php dosyasının izinlerinin basitçe 644 olarak değiştirilmesi yeterli olacaktır.

Perl Yazılımları ve 500 Hatası

Perl yazılımlarından kaynaklı 500 hataları pek yaygın olmayabilir ancak bu durumdan kaynaklı aksaklıkların cPanel hata kayıtları aracılığı ile tespit edilmesi de bir o kadar zordur çünkü kayıtlarda sorunun tam olarak nereden kaynaklandığı belirtilmez.

Çoğu durumda yazılım sırasında yapılan, örneğin bir noktalı virgülün unutulması gibi kodlama hataları bu tip durumlara neden olabilmektedir. Yazılımınızı gözden geçirmeniz gerekebilir.

Destek talebinizi iletin

Müşteri panelinizden destek taleplerinizi ileterek teknik ekibimizden bu sorun ile ilgili ayrıntılı destek alabilirsiniz.